CASH-EXPERT.ES CASH-EXPERT EU TEL. +34 91 330 51 35
RADNO VRIJEME: PON-PET 08:00-19:00
Štednja novca - 10 malih navika za manju potrošnju novca

10 malih navika za manju potrošnju novca

13.03.2023. Cash Expert

Cijene namirnica, goriva, režija i brojnih drugih proizvoda i usluga su u porastu, a plaće nažalost ne prate ovaj trend kretanja cijena. Zato sada, možda više nego ikad, mnogi razmišljaju o rezanju troškova i smanjenju osobne potrošnje. No, odakle uopće krenuti? 

U nastavku smo vam pripremili nekoliko ideja koje bi vam mogle pomoći:  

1. Napravite plan potrošnje 

Pratite svoje troškove kako biste vidjeli gdje najviše trošite novac. Ove informacije pomoći će vam u sagledavanju realne slike svoje potrošnje, na temelju čega ćete moći stvoriti plan za smanjenje troškova. Financije možda na prvu djeluju komplicirano, iako će i najjednostavnije metode praćenja pomoći će vam da preuzmete kontrolu nad njima. Kako biste bili čim učinkovitiji, provjerite naše savjete za planiranje osobnog budžeta.

Popis za kupovinu - 10 malih navika za manju potrošnju novca

 

2. Kuhajte kod kuće 

Pokušajte čim češće kuhati kod kuće, a izlaske u restorane i naručivanje dostave hrane svesti na minimum. Iako nošenje vlastite hrane na posao zahtjeva da svaku večer uložite nešto vremena, korist je višestruka. Primarno, trošit ćete drastično manje novca, a uz to ćete imati i bolju kontrolu nad kvalitetom svoje prehrane.   

3. Kupujte pametno

Tražite akcije, popuste i kupone kada kupujete namirnice i druge kućanske potrepštine. Praćenjem cijena i pretraživanjem najboljih ponuda uštedjet ćete za stvari koje su vam važne u životu, a u tome vam mogu pomoći i brojne aplikacije i web stranice koje daju pregled najboljih ponuda na tržištu. Osim toga, možete se uključiti u programe lojalnosti trgovačkih lanaca, čime ćete dobiti dodatne prilike za smanjenje potrošnje. 

Obiteljska kupovina - 10 malih navika za manju potrošnju novca

4. Otkažite pretplate

Pregledajte svoje mjesečne pretplate, kao što su pretplate na streaming servise, članstva u teretanama ili pretplate na časopise te provjerite možete li nešto od toga otkazati kako biste smanjili nepotrebnu potrošnju. Nekoliko različitih TV streaming servisa najčešće je suvišno jer ih ne stignete popratiti, stoga razmotrite svoje navike u posljednjih nekoliko mjeseci i otkažite sve suvišno. 

5. Smanjite račune za režije

Inflacija nažalost nije zaobišla ni cijene režija, stoga one oduzimaju sve veći komad kućnog budžeta. Na sreću, jednostavne mjere poput gašenja svjetla kada napuštate prostoriju, korištenje energetski učinkovitih žarulja i smanjenje potrošnje vode mogu pomoći u smanjenju računa za režije.

6. Koristite javni prijevoz 

Cijene goriva su također u porastu, zbog čega je vožnja automobilom sve skuplja. Ako je moguće, koristite javni prijevoz umjesto vožnje vlastitim automobilom. To može uštedjeti novac ne samo na gorivu, već i na parkiranju i održavanju vozila. Osim za svoj džep, na ovaj način učinit ćete i dobru stvar za okoliš, tako da je korist višestruka!

 

Slušanje glazbe - 10 malih navika za manju potrošnju novca

 

8. Iskušajte besplatne aktivnosti 

Znate kako se kaže - najbolje stvari u životu su besplatne! Umjesto trošenja novca na odlazak na koncert, u kino ili restoran, razmislite o besplatnim (ili jeftinijim) alternativama. 

Piknik u parku bit će super zamjena za odlazak na brunch u skupi restoran, vježbanje uz video s YouTube-a bit će besplatna alternativa plaćanju teretane, a slobodno vrijeme možete provesti u šetnji prirodom, čitanju knjiga iz knjižnice i još bezbroj drugih aktivnosti zbog kojih nećete morati posegnuti duboko u novčanik. 

9. Prodajte stvari koje vam više ne trebaju

Prilikom većeg pospremanja ormara ili skladišnog prostora gotovo uvijek naletimo na predmete koje nismo koristili godinama. Kako biste raščistili prostor i “pojačali” kućni budžet pokušajte ih prodati, pa makar i za simboličnu cijenu. Svaka roba nađe svog kupca, pa on vjerojatno postoji i za predmet koji vam više nije potreban. 

 

Obitelj -  10 malih navika za manju potrošnju novca

 

9. Izbjegavajte impulzivnu kupnju

Sigurno ste se pronašli u situaciji gdje čekate u redu na blagajni, okruženi čokoladicama, bombonima, žvakaćim gumama i sličnim sitnicama, za kojima u konačnici posegnete i ubacite ih u svoju košaricu. Ovo je najosnovniji primjer impulzivne kupnje, odnosno kupnje proizvoda koji vam realno ne treba niti ste zbog njega došli u trgovinu, ali ste ga ipak kupili jer vam je privukao pažnju. Iako nećete bankrotirati zbog jedne čokoladice, impulzivna kupnja može biti i puno skuplja, stoga ju je dobro osvijestiti i izbjegavati. 

Prije nego donesete odluku o kupnji, zapitajte se je li vam taj proizvod zaista potreban ili se radi samo o hiru. Kod skupljih proizvoda, preporučujemo da prije kupnje pričekate nekoliko dana - ovaj mali trik najčešće pomaže u donošenju racionalne odluke.  

10. Prioritizirajte potrošnju

Razmislite što vam je važno u životu i sukladno tome prioritizirajte svoju potrošnju. Ovo će vam pomoći da se fokusirate na najvažnije izdatke i minimizirate nepotrebnu potrošnju. 

Uvijek postoji način kako možete potrošiti manje novca, iako ni u tome ne treba dugoročno pretjerivati na način da si uskraćujete male stvari koje vam puno znače u životu. 

Koliko god se trudili svesti potrošnju na minimum, uvijek su moguće raznolike nepredviđene situacije, poput kvara automobila, iznenadnih popravaka u kući ili medicinskih zahvata čiji se troškovi nikako ne uklapaju u kućni proračun. Cash-Expert mikro zajmovi s rokom otplate od 180 dana tada će biti praktična opcija, a više o njima možete saznati ovdje

INFO: +34 91 330 51 35
INFO: +385 1 5507 755