CASH-EXPERT.ES CASH-EXPERT EU TEL. +34 91 330 51 35
RADNO VRIJEME: PON-PET 08:00-19:00
Ušteda - 5 trikova za manje režije

5 trikova za manje režije

09.01.2023. Cash Expert

U zadnjih nekoliko mjeseci svjedočimo novoj inflaciji i rastu cijena gotovo svega - od namirnica, do goriva i režija. Nažalost, plaće velike većine ljudi se ne prilagođavaju inflaciji, stoga je korisno prepoznati svaku priliku za dodatnu uštedu. Jedna od njih svakako su režije. No, kako uštedjeti na režijama, a pritom značajno ne kompromitirati razinu ugode u vlastitom domu? Otkrijte u nastavku!

LED rasvjeta - 5 trikova za manje režije

 

 

Koristite štedljivu LED rasvjetu

Ako još uvijek koristite klasične žarulje sa žarnom niti, razmislite o njihovoj zamjeni za modernije LED žarulje. Istraživanja pokazuju kako LED rasvjeta troši čak 86,6% manje električne energije u odnosu na klasičnu rasvjetu, što igra veliku ulogu i na računima za struju. Primjerice, LED žarulja koja gori 12h dnevno 365 dana u godini potroši oko 32 kune (35,04kWh*0,92kn/kWh), dok je kod žarulja sa žarnom niti potrošnja značajno veća, čak 242 kune (262,8 kWh * 0,92 kn). Iako su inicijalno nešto skuplje, njihova dugotrajnost i mala potrošnja vrlo će brzo sustići ovu razliku u cijeni.

 

Perilica posuđa - 5 trikova za manje režije

Perite rublje i posuđe navečer

Kako biste dodatno smanjili račun za struju, postoji još nešto što možete učiniti osim uvođenja LED rasvjete. Električna energija obračunava se u dvije tarife - dnevnoj i noćnoj, odnosno višoj i nižoj. Stoga, velike potrošače električne energije, kao što su perilica rublja i perilica posuđa, dobro je uključivati tijekom noćne, jeftinije tarife kako biste ostvarili maksimalne uštede.

Za vrijeme zimskog računanja vremena, viša tarifa obračunava se između 7h i 21h, a niža između 21h i 7h. Tijekom ljetnog računanja vremena dolazi do pomaka pa se viša tarifa obračunava od 8h do 22h, a niža između 22h i 8h.

 

Ušteda na grijanju - 5 trikova za manje režije

 

Smanjite grijanje tijekom noći

Iako nitko ne voli kada je u domu hladno, ipak nije dobro pretjerivati s temperaturama, posebice uz porast cijena plina koji mnogi koriste za centralno grijanje. Optimalna sobna temperatura varira od prostorije do prostorije, pa tako za dnevnu sobu iznosi 20-23 stupnja, za kupaonicu 23-24 stupnja, a za spavaću sobu 17 do 20 stupnjeva. Iako su mnogi navikli na mnogo više temperature, one nisu baš povoljne kako za zdravlje, tako niti za novčanik. Kako biste još dodatno smanjili račun za grijanje, tijekom noći smanjite temperaturu grijanja u svim ili određenim prostorijama u domu.

 

Ušteda vode - 5 trikova za manje režije

 

 

Skratite vrijeme tuširanja za koju minutu

Znate li da tijekom tuširanja trošimo oko 10 litara vode u minuti? Zato će skraćivanje prosječnog vremena tuširanja za samo par minuta pridonijeti ostvarivanju velikih ušteda na računima za vodu. Također, tuširanjem u trajanju od 10-ak minuta potrošit ćete oko 50% manje vode u odnosu na kupanje u kadi, stoga pokušajte prioritizirati tuširanje u odnosu na kupke.

 

Uložite u energetski učinkovite uređaje

Stari uređaji mogu biti energetski prilično neučinkoviti, zbog čega bi mogli trošiti značajno više električne energije u odnosu na nove, modernije uređaje. Ovo se posebno odnosi na hladnjak i zamrzivač te perilice rublja i posuđa, ali i uređaje poput televizora. Zato bi investicija u nove učinkovitije uređaje dugoročno mogla pridonijeti većim uštedama. Uz to, pripazite i na izolaciju u domu, posebice kad je riječ o vratima i prozorima - loša izolacija uzrokuje velike gubitke energije, a time i veće račune.

 

Iako je primjena većine od ovih savjeta potpuno besplatna, za učinkovito podizanje energetske učinkovitosti doma i maksimalno smanjenje iznosa režija bit će potrebno napraviti određene investicije. Za to su tu Cash-Expert mikro zajmovi u iznosima do 2.700,00 €, odnosno 20.343,15 kuna, s rokom otplate do 180 dana!

INFO: +34 91 330 51 35
INFO: +385 1 5507 755