CASH-EXPERT.ES CASH-EXPERT EU TEL. +34 91 330 51 35
RADNO VRIJEME: PON-PET 08:00-19:00 SUB 09:00-15:00
Zajedničke financije - Sedam koraka za bolju financijsku stabilnost

Sedam koraka za bolju financijsku stabilnost

21.08.2023. Cash Expert

Život je nepredvidiv, ali vaše financije ne moraju biti. Postizanje financijske stabilnosti zahtijeva posvećenost, disciplinu i planiranje te se ne može ostvariti preko noći, ali se ovaj trud svakako isplati. Bez obzira na vašu trenutnu financijsku situaciju, prateći ovih sedam osnovnih koraka možete stvoriti čvrst temelj za financijski sigurniju budućnost.

Korak 1: razmotrite trenutnu situaciju

Prvi korak prema financijskoj stabilnosti je dobro razumijevanje svoje trenutne financijske situacije. Krenite od toga da detaljno proučite svoje mjesečne prihode i rashode. Ovo je važno kako biste dobili jasnu sliku o tome koliko novca dolazi i odlazi iz novčanika svakog mjeseca. Zapišite sve troškove, uključujući i one najmanje, poput kave u kafiću. Također, pregledajte svoje dugove, uključujući kreditne kartice, kredite i slično. Tek kada imate cjelovitu sliku svoje financijske situacije, možete donijeti pametne odluke o tome što treba promijeniti.

Korak 2: izgradite fond za hitne slučajeve

Iznenadni neočekivani troškovi, poput medicinskih računa ili hitnih popravaka, mogu ozbiljno narušiti financijsku stabilnost. Stoga je ključno izgraditi hitni fond koji bi vam omogućio da se nosite s ovakvim izazovima. Preporučuje se da hitni fond pokriva između tri do šest mjeseci vaših osnovnih troškova. To će vam pružiti konkretnu razinu sigurnosti u ovim iznimnim situacijama koje se ne mogu predvidjeti. 

Ako se nađete u situaciji u kojoj hitno trebate novac, a još niste stigli izgraditi ovakav fond, dobro je znati da postoje i alternative te da ovakva situacija nije bezizlazna. Cash-Expert mikro zajmovi jedan su od najbržih i najjednostavnijih načina kako doći do dodatnih financijskih sredstava, jer se cijeli postupak predavanja zahtjeva za zajam može odraditi 100% online sa samo par osnovnih dokumenata. 

Naravno, korištenje novca iz vlastitog hitnog fonda je bolja opcija jer nećete morati plaćati naknade i pristojbe koje podrazumijeva bilo koji oblik posuđivanja novca. 

Izračun - sedam koraka za bolju financijsku stabilnost

 

Korak 3: svedite dugove na minimum

Dugovi su najčešće teret koji ozbiljno ometa financijsku slobodu, zato je važno aktivno raditi na njihovom smanjenju. Ovo bi trebao biti apsolutni prioritet, zbog kojeg vrijedi minimizirati potrošnju koju izdvajamo na manje potrebne stvari, sve dok se ne riješimo dugova. Također je važno prepoznati koji dugovi imaju najveće kamatne stope te zatim prioritizirati njihovu otplatu. 

Korak 4: pravilno upravljajte kreditima

Dobra kreditna sposobnost važna je za financijsku stabilnost, jer može utjecati na kamatne stope koje plaćate na kredite. Dugoročno gledano, dobra kreditna sposobnost otvara vrata povoljnijim financijskim mogućnostima, kao što su niže kamatne stope ili lakši pristup kreditima. Ako primjerice planirate uložiti u nekretninu, ovo će svakako biti olakotna okolnost. 

Osim statusa zaposlenja, poslodavca, redovitosti primanja i broja uzdržavanih članova, važan faktor procjene kreditne sposobnosti je i redovitost izvršavanja prethodnih i postojećih kreditnih obveza, stoga nastojte biti vrlo redoviti po ovom pitanju. 

Osobne financije - Sedam koraka za bolju financijsku stabilnost

 

Korak 5: razvijte osobni budžet i financijske ciljeve

Proračun, odnosno budžet, vaš je vodič za optimalno upravljanje novcem. Stvorite realan proračun koji uravnotežuje vaše prihode i rashode. Analizirajte svoje mjesečne troškove i identificirajte područja gdje možete smanjiti troškove ili ih potpuno eliminirati. Pripazite da proračun bude fleksibilan i prilagodljiv kako biste mogli reagirati na promjene u financijskim okolnostima. Također, postavite financijske ciljeve - kratkoročne i dugoročne. To može biti štednja za kuću, obrazovanje ili mirovinu. Jasno definirani ciljevi pomažu vam usmjeriti svoje napore prema njihovom ostvarenju. Postavljanje ciljeva daje svrhu i motivaciju za financijsku discipliniranost, koja ponekad može biti izazovna.

Više detalja o ovoj temi pročitajte u našem blogu Top 5 savjeta za planiranje osobnog budžeta.

Korak 6: izgradite štednju i investirajte

Štednja je osnova financijske stabilnosti. Pored hitnog fonda, izgradite štednju za specifične ciljeve. Odvojite određeni iznos svakog mjeseca i preusmjerite ga prema svojim financijskim ciljevima. Ako ste u mogućnosti za to, automatizirana štednja kojom će se iz svake plaće automatski izdvajati određeni iznos za štednju, uvijek je dobra opcija. 

Također, istražite mogućnosti ulaganja kako bi vaš novac tijekom vremena radio u vašu financijsku korist. Ulaganje je ključno za postizanje dugoročnih financijskih ciljeva poput financijski stabilne mirovine. Iako investiranje nosi određene rizike, informiranost i strateško planiranje mogu vam pomoći da postignete pristojan povrat na ulaganje. Ako niste spremni na visokorizična ulaganja, poput onih u dionice i kriptovalute, postoje i vrste ulaganja sa značajno manjim rizikom, a ulaganje u investicijske i mirovinske fondove, kao i kupnja nekih obveznica, neki su od njih. 

Upravljanje financijama - Sedam koraka za bolju financijsku stabilnost

 

Korak 7: osigurajte sebe i svoje bližnje

Ne zaboravite na osiguranje. Zdravstveno, životno i osiguranje imovine mogu vam pružiti zaštitu od nepredviđenih okolnosti koje mogu ozbiljno utjecati na vašu financijsku stabilnost. Zdravstveno osiguranje osigurava da ste zaštićeni od potencijalno visokih medicinskih troškova. Životno osiguranje pruža financijsku podršku vašim najbližima u slučaju smrti. Osiguranje imovine štiti vaše materijalne vrijednosti, kao što su kuća i automobil, od rizika kao što su prirodne katastrofe ili krađa.

Konzistentno praćenje ovih koraka prema financijskoj stabilnosti zahtijeva veliko strpljenje i predanost. Planirajte, budite disciplinirani i prilagodite svoj plan kako se mijenjaju vaši životni uvjeti. Kao mala motivacija, dobro je znati da ste svakim malim korakom sve bliže financijski sigurnijoj budućnosti! 

INFO: +34 91 330 51 35
INFO: +385 1 5507 755