CASH-EXPERT.ES CASH-EXPERT EU TEL. +34 91 330 51 35
RADNO VRIJEME: PON-PET 08:00-19:00 SUB 09:00-15:00
Planiranje - Top 5 savjeta za planiranje osobnog budžeta

Top 5 savjeta za planiranje osobnog budžeta

15.03.2022. Cash Expert

Planiranje osobnog budžeta jedna je od najboljih stvari koje možete učiniti za sebe i svoju budućnost. Ulaganje malo truda i vremena u ovaj zadatak pridonijet će donošenju boljih financijskih odluka, ali i uspješnijem ostvarivanju životnih ciljeva. Zato je bolje čim ranije u životu krenuti s planiranjem osobnih financija, ali važno je znati kako nikada nije prekasno za to!

Ako se do sada još uvijek niste susreli s planiranjem budžeta, to može djelovati kao vrlo kompliciran posao. Iz tog razloga pripremili smo nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da financije dovedete u red i tako se približite ostvarivanju svojih malih i velikih ciljeva.

  1. Jednostavnost je ključna

Ako tek krećete s planiranjem budžeta, preporučuje se da prvi financijski plan bude čim jednostavniji. No odakle uopće krenuti? Popišite sve troškove u proteklih mjesec dana i oduzmite ih od svote koju ste zaradili. Tako ćete dobiti jasnu sliku o trenutnoj strukturi svojih financija - odnosu zarade, troškova i štednje. Potom odredite idealnu, ali realnu i dostižnu strukturu, primjerice 50-30-20:

  • 50% za osnovne životne troškove kao što su stanovanje, hrana, prijevoz i slično
  • 30% za dodatne, neesencijalne izdatke kao što su odjeća, odlasci u kafiće i restorane, putovanja, pretplate za streaming servise i slično
  • 20% za štednju ili otplaćivanje dugova.

Naravno, ove postotke moguće je prilagoditi individualnim okolnostima. Što god odlučili, važno je da se potrudite učiniti zadnji postotak čim većim.

  1. Postavite ciljeve

Jedan od najvažnijih savjeta je postavljanje ciljeva - važno je znati zašto uopće ulažete energiju u planiranje budžeta. Bez obzira je li to otplaćivanje kredita, štednja za godišnji odmor ili kupnju nekretnine ili možda opća štednja za veću financijsku sigurnost, ovaj će postavljeni cilj (ili više njih) služiti kao motivacija da se pridržavate svog plana. Uz disciplinirano pridržavanje postavljene strukture potrošnje možete biti sigurni kako ste svaki mjesec sve bliže ostvarenju svog cilja, što je svakako dobar osjećaj.

  1. Učite iz vlastitih grešaka

Evidencija mjesečnih izdataka može dovesti do velikih otkrića i ukazati na neke naizgled sitne troškove, koji se u konačnici nakupe u konkretnu svotu. Recimo da imate naviku svako jutro prije posla kupiti coffee-to-go za 8 kuna, odnosno 1,10 €. Ovaj iznos djeluje zanemarivo, no ako gledamo duži vremenski period slika je nešto drugačija. Kada zbrojimo trošak ove kave na razini jedne godine, dolazimo do svote od gotovo 2.000 kuna, odnosno 265,45 €, koje ste mogli uštedjeti za nešto korisnije da ste kavu svakog jutra popili kod kuće.

Nitko nije savršen i gotovo svi ponekad donesemo pokoju financijsku odluku koja možda nije najpametnija. Oko toga se ne treba previše “gristi”, već izvući najbolje iz trenutne situacije - uočite na kojim biste troškovima mogli ostvariti veće uštede u idućem mjesecu i tako naučite iz vlastitih grešaka.

  1. Koristite isključivo gotovinu za neke troškove

Kreditne kartice su jako praktična stvar, ali mogu biti i prilično problematične ako vam samokontrola nije jača strana. Jednostavan trik koji može pomoći u sprječavanju prekomjerne potrošnje je plaćanje u gotovini. Recimo da u evidenciji svojih troškova primijetite kako na kupnju nove odjeće redovito trošite više nego što ste planirali. U toj situaciji dobra je ideja na početku mjeseca izdvojiti planiranu svotu za kupnju odjeće u gotovini, te sve transakcije plaćati isključivo tim novcem. Kada dođete do nule, znate da ste potrošili mjesečni budžet. Korištenjem kreditnih kartica vrlo se lako poskliznuti jer kreiraju dojam da novca uvijek ima na raspolaganju, pa će ovaj trik pomoći u stjecanju realnije slike.

  1. Svaki je mjesec drugačiji

Pokušajte predvidjeti izvanredne troškove koji vas očekuju u nadolazećim periodima i prilagodite strukturu iz savjeta #1 kako biste ih dočekali spremni. Iako nećete moći predvidjeti baš sve, neki se troškovi ipak mogu očekivati, primjerice trošak registracije automobila, kupnje opreme za novu školsku godinu ili kupnje božićnih poklona. Razmišljanjem o ovim izdacima unaprijed i planiranjem njihovog financiranja izbjeći ćete faktor iznenađenja i smanjiti razinu stresa kada dođu na naplatu.

No nije uvijek moguće predvidjeti sve troškove. Ponekad se dogode nenadane situacije, poput kvara automobila ili hitne potrebe za sanacijom određenog dijela doma, koje se nikako ne uklapaju u planove. U takvim slučajevima važno je brzo pribaviti dodatna financijska sredstva, što ponekad može predstavljati izazov. Mikro zajmovi jedna su od praktičnih rješenja za ovakve probleme, jer su dostupni gotovo odmah i ne zahtijevaju puno dokumentacije. O čemu se točno radi saznajte u našem prethodnom blogu.

Planiranje osobnog budžeta pridonijet će ostvarenju vaših ciljeva, tako da preporučujemo da s njim krenete već danas! Planiranje budućih troškova i pridržavanje plana bit će ključ uspjeha, a za sve situacije koje će vas uhvatiti nespremne tu su Cash-Expert online mikro zajmovi.

INFO: +34 91 330 51 35
INFO: +385 1 5507 755