CASH-EXPERT.ES CASH-EXPERT EU TEL. +34 91 330 51 35
RADNO VRIJEME: PON-PET 08:00-19:00 SUB 09:00-15:00
Kasica u rukama - Kako uštedjeti više novca?

Kako uštedjeti više novca?

19.10.2022. Cash Expert

Veća štednja i manja potrošnja nešto je što nam je svima u interesu. Dodatna sredstva koja imamo “sa strane” uvijek dobro dođu kao fond za “crne dane” i nepredvidive životne situacije, kao štednja za veću kupnju koju planiramo u budućnosti ili možda kao fond koji čuvamo za mirovinu.

 

No, uz velike stope inflacije i rastuće cijene gotovo svih kategorija proizvoda i usluga, štednja mnogima postaje sve veći izazov. Kako biste ostvarili čim bolje rezultate i uspjeli uštedjeti unatoč ovim izazovima, u nastavku vam donosimo nekoliko ideja i trikova koji bi mogli biti od pomoći!

 

Kreiranje mjesečnog budžeta

Štednja je nešto u što svakako vrijedi uložiti malo truda i vremena, a cijela priča počinje s dobrim planom, odnosno mjesečnim budžetom. Iako ga je moguće odrediti odokativno, to nije preporučljivo jer tako vjerojatno nećete dobiti realan budžet kojeg ćete se moći pridržavati. Zato je najbolje detaljno pratiti potrošnju tijekom mjesec dana i istekom tog perioda napraviti kratku analizu svih plaćanja koja ste obavili. Tada ćete znati koliki su vam stvarni troškovi koji su uistinu neizbježni, ali i koliko ste potrošili na manje važne stvari bez kojih se može živjeti. Dio ove druge kategorije troškova potom možete preusmjeriti u štednju.

 

Metoda 50-30-20 najjednostavnija je metoda planiranja mjesečnog budžeta, a više o njoj, kao i drugim savjetima za kreiranje mjesečnog budžeta, možete pročitati u jednom od naših prethodnih blogova.

 

Automatizacija štednje

Jedan od najboljih načina na koje je moguće povećati iznos koji mjesečno štedite je automatizacijom štednje, odnosno trajnim nalogom. Za to bi bilo idealno otvoriti zasebni račun koji služi isključivo za štednju i u banci dogovoriti da se određenog dana u mjesecu željena svota novca automatski prebacuje na ovaj račun. Na ovaj način nećete morati aktivno razmišljati o štednji iz mjeseca u mjesec, a vaš ušteđeni iznos će rasti praktički sam od sebe.

 

Novac koji imamo na računu kartice na koju nam sjeda plaća je vrlo lako dostupan pa su i veće šanse da ćemo ga potrošiti. No, ako se dio tog novca automatski prebacuje na račun koji nam služi isključivo za štednju, puno je manja vjerojatnost da ćemo ga potrošiti na nešto što nije uistinu važno.

Pametna kupovina -  Kako uštedjeti više novca

 

Razmislite prije svake kupnje

Nitko od nas nije savršen i vjerojatno ne postoji osoba koja prilikom svake kupnje donosi potpuno racionalne odluke, ali je ipak važno držati stvari donekle pod kontrolom. Za sve manje bitne troškove (sve osim najamnine, kredita, režija, hrane i goriva), dobro je promisliti je li vam taj proizvod zaista potreban. Svi se volimo povremeno počastiti s malim luksuzom - novim odjevnim predmetom, kozmetikom ili gadgetom, no važno je da se ovi troškovi uklapaju u mjesečni budžet i ne smanjuju iznos koji pokušavate uštedjeti za bitne stvari.

 

Prodajte stvari koje vam nisu potrebne

Iako nije dugoročno rješenje, prodaja predmeta koje ne koristite može biti odličan način na koji ćete “podebljati” iznos svoje štednje. Znate kako se kaže - svaka roba nađe svog kupca. I to je uistinu tako! Komad namještaja koji vam se ne sviđa nemojte baciti u glomazni otpad, već ga prodajte putem nekog od dostupnih kanala, poput online oglasnika ili Facebook Marketplace-a. Isto vrijedi i za odjeću koju ne koristite, mobitel koji ste možda u međuvremenu zamijenili novijim modelom ili primjerice knjige koje ste već pročitali i ne planirate ih čitati opet.

Kupovina odjeće - Kako uštedjeti više novca

 

Otkažite pretplate koje ne koristite

Streaming glazbe, TV serija i filmova postaje dio svakodnevice sve većeg broja ljudi, a odabir različitih streaming servisa dostupnih u Hrvatskoj veći je iz dana u dan. Svaki od njih nudi nešto drugačije pa je ponekad teško odoljeti pretplaćivanju na još jedan. Ovo često završi tako da smo pretplaćeni na njih nekoliko, primjerice na Netflix, HBO Go i Disney+, a u konačnici ih rijetko koristimo sve.

Ovakve pretplate pojedinačno nisu skupe, ali kada ih imamo četiri ili pet, ovi relativno mali iznosi skupe se u značajniju svotu. Primjerice, ako svaki od servisa košta 80 kuna, za njih četiri mjesečno izdvajamo 320,00 kuna ili 42,47 €, što je 3.840,00 kuna ili 509,66 € na godišnjoj razini.

Stoga, razmotrite svoje navike korištenja ovih pretplata, otkažite one koje ne koristite često, a iznos koji biste potrošili na njih preusmjerite u štednju.

Dugoročno gledano, kreiranje i pridržavanje mjesečnog budžeta najbolji je put prema sjajnim rezultatima po pitanju uštede. No, štednja je proces koji traje, a neke situacije nažalost nam ne dozvoljavaju čekanje. Kada vam dodatna financijska sredstva trebaju u vrlo kratkom roku, znajte da su Cash-Expert mikro zajmovi dostupni u svega nekoliko klikova mišem.

INFO: +34 91 330 51 35
INFO: +385 1 5507 755